Experts in HVAC-R

Welkom bij ColdUnit, ingenieursbureau voor klimaattechniek: verwarming, ventilatie, luchtbehandeling en koeltechniek (HVAC-R)


Klimaattechniek: oplossingen voor verwarming, ventilatie en luchtbehandeling

Een modern gebouwontwerp is (bijna-) energieneutraal ((B)ENG). Vanaf 1 januari 2020 is BENG zelfs een harde eis zoals vastgelegd in Energieakkoord en Recast EPBD. BENG vereist behalve een uitstekende isolatie van de gebouwschil ook zeer energie-efficiënte klimaattechniek. Een zeer goed geïsoleerd gebouw leidt op warme dagen of bij hoge bezettingsgraad al snel tot oververhitting en een grote koelvraag. In deze koelvraag moet zo duurzaam mogelijk worden voorzien. Datzelfde geldt voor verwarming en ventilatie. Meestal biedt de combinatie van een aantal technische installaties de oplossing. Wij kunnen u helpen hierin de juiste keuzes te maken en de verschillende systemen succesvol te integreren in het gebouw.

Industrie: ontwerp gekoelde ruimtes en koudetechniek

In de voedselverwerkende industrie zijn gekoelde ruimtes meer dan alleen maar koud. Ze zijn nauwkeurig ontworpen om warme producten te ontvangen, afkoeling te realiseren en product kwaliteit tot het uiterste te verlengen. Aangezien verse producten >90% water bevatten, betekent vochtverlies verlies van kwaliteit én inkomsten. Daarom is het controleren van uitdroging essentieel om de productkwaliteit én opbrengst in de koudeketen te waarborgen. Neem geheel vrijblijvend contact op, om uw vragen met ons te bespreken.

Steeds strengere regelgeving voor koudemiddelen

Door wet-en regelgeving worden koudemiddelen steeds verder ingeperkt in de EU, en met enige vertraging volgt ook de rest van de wereld. Het bekende Montreal Protocol van 1987 ging over de bescherming van de ozonlaag, waardoor koudemiddelen met chloor (HCFK's zoals R22) werden verboden. In 1997 volgde het Kyoto Protocol gericht op broeikasgassen (HFK's) die gassen aan de hand van hun Global Warming Potential (GWP) limiteert. De concrete invulling van het Kyoto Protocol heeft geruime tijd op zich laten wachten, maar met name sinds het Kigali Amendement van 2017 wordt hier nu wereldwijd actie genomen. Het komt erop neer dat koudemiddelen met een hoog GWP (>2500, zoals R404A en R507) op korte termijn worden verboden. Gassen met een lager GWP (<2500, zoals R134a en R410A) worden geleidelijk beperkt en zullen als een consequentie daarvan steeds duurder worden (sinds Kigali '17 zijn de prijzen gemiddeld verzesvoudigd). Natuurlijke koudemiddelen zoals ammoniak, koolstofdioxide en propaan kennen deze beperkingen niet, maar hebben elk hun eigen moeilijkheid (giftig, hoge druk, brandbaar). Heeft u vragen over koudemiddelen en systeemkeuze, neem dan graag contact met ons op.

Neem contact op voor deskundig advies

ColdUnit adviseert graag bij uw project over voorontwerp, definitief ontwerp, bestek opstellen, aanvragen en evalueren van offertes en begeleiding gedurende de bouw. Ook kunnen we input leveren voor uw business plan, onderzoekstraject of productontwikkeling. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Track record

Met een track record van bijna 20 jaar klimaattechniek projecten over de hele wereld, heeft u aan ColdUnit een zeer ervaren partij.

- voor klimaattechniek: verwarming, ventilatie, luchtbehandeling en koeltechniek (HVAC-R)

- voor gebouwde omgeving: systeemintegratie, warmteterugwinning, warmtepomp, PCM, WKO etc.

- voor food industrie: complete voedselverwerkende bedrijven (AGF, vlees, vis, brood, banket, zoetwaren, maaltijden etc)

- lange termijn fruit opslag onder Controlled Atmosphere (CA) en Ultra-Low Oxygen (ULO)

- lange termijn opslag voor akkerbouw (drukwanden, kisten-en bulkbewaring)

- speciale snelle luchtkoeling voor groente en fruit (rood fruit, tropisch fruit, bloemen, kruiden)

- vacuumkoeling voor bloemen en bladgroente

- speciale droogsystemen voor zoetwaren

- vriestunnels, blastfreezers, spiraalvriezers, dozenvriezers

- gekoelde cargo terminals voor luchthavens (ULD opslag met ETV)

- gekoelde magazijnen en distributiecentra (met temperatuurregistratie)

- laboratoria en cleanrooms (HEPA-filters, drukregimes, safety cabinets)

- speciale projecten zoals met absorptiekoeling en alternatieve energiebronnen (zon of wind)

Wereldwijde ervaring

van Arizona tot Vladivostok en van Stockholm tot Lusaka, onze internationale ervaring is zeer uitgebreid, dus neem ook voor buitenlandse projecten graag contact met ons op.


Terug naar boven